Elevers bidrag till en grönare framtid!

Varje år redovisas resultaten från Trafikkalenderns Gå & Cykla till skolan utmaning till Climate Alliance och den internationella satsningen Zoom – Kids on the Move. Sedan 2003 har satsningen nått över 3 miljoner barn från 42 länder. Elever världen över har gemensamt samlat in imponerande 44 456 936 gröna avtryck (Green Footprints) genom att välja att gå eller cykla till och från skolan.

– 20 år med Green Footprints är en framgångssaga! Vi bör alla se barnens outtröttliga engagemang som en utmaning att göra mer. De stora besluten för en framtid värd att leva måste fattas tillsammans, här och nu”, säger Thomas Brose, verksamhetsledare för Climate Alliance.

Vid klimatkonferensen i Dubai i december 2023 överlämnades en sammanställd rapport till FN:s klimatkonvention, som summerar resultaten från deltagande länder och elevers engagemang i olika kampanjer för att främja ett bättre klimat. Resultaten från vår svenska kampanj Gå & cykla till skolan fanns naturligtvis med i rapporten. Totalt deltog närmare 40 000 elever i Trafikkalenderns utmaning 2023!

I början av maj öppnar anmälan till årets Gå & Cykla utmaning, där fler elever uppmanas att ta stegen mot en grönare framtid genom att välja hållbara transportalternativ. Det är en möjlighet för skolor och elever att aktivt delta i arbetet för att minska koldioxidutsläpp och främja en hälsosam livsstil. Gå & Cykla utmaningen är ett positivt steg framåt och en påminnelse om att varje liten handling räknas när det gäller att skapa en hållbar och miljövänlig framtid för kommande generationer.