Åtta varv runt jorden!

Elever har cyklat och gått åtta varv runt jorden!

Nationella skolutmaningen Gå & cykla till skolan har nu avgjorts. Vinnaren i årets utmaning blev Röda skolan i Svedala. Stort Grattis till er och bra kämpat! 

Totalt har 41 071 elever och pedagoger från 135 kommuner deltagit i utmaningen och tillsammans har de bidragit till att minska koldioxidutsläppet med ca 65 000 kilo!

– I år har antalet deltagare passerat 40 000 gränsen vilket känns fantastiskt roligt, säger projektledaren för Gå & Cykla, Camilla Bergholm.

Vinnaren har tilldelats en prissumma på 15 000 kronor. Totalt har priser för över 50 000 kronor delats ut. Tio kommuner är med och delar ut egna lokala priser till sina lokala skolor.

I kategorin ”Bästa klass” har årkurs 6 från Täfteå skola i Umeå kammat hem första priset.

Utmaningen arrangeras för tolfte året i rad och vänder sig till Sveriges alla skolor, från förskoleklass till och med årskurs 6. Skolorna har under två valfria veckor på hösten samlat så många respoäng som möjligt genom att gå, cykla eller resa kollektivt till och från skolan. Bakom aktiviteten står Trafikkalendern – Sveriges största läromedel om barn och trafik.

Syftet med utmaningen är att inspirera elever, föräldrar och pedagoger till smartare och sundare transporter till och från skolan. Målet är att främja hälsan hos barn och unga, bidra till en bättre miljö samt förbättra trafiksäkerheten i elevernas närmiljöer.

Elever från 13 länder uppmanar världens ledare att åta sig klimatåtgärder för framtida generationer
Alla världens länder samlades på klimatkonferensen i Bonn den 6-17 november för att diskutera lösningar och prioriteringar på aktuella klimathot. I samband med konferensen överlämnade elever från EU kampanjen ZOOM-”Kids on the move” en sammanställd rapport, med resultat från alla Europas skolkampanjer som genomförts under året 2017.

– Resultaten från vår svenska skolutmaning Gå & Cykla fanns med i rapporten och det är vi såklart väldigt stolta över, säger Camilla Bergholm.

Som ett av de länder som skrivit under klimatkonventionen fanns Sverige representerade under konferensen. Från Sveriges delegation fanns klimatminister Isabella Lövin och Johanna Lissinger Peitz med som representanter.

För frågor och mer information kontakta Camilla Bergholm camilla.bergholm@trafikkalendern.se eller Magnus Öhman info@trafikkalendern.se