Om de nominerade

1.

Tove Alexandersson, 27 år, orientering

Tove infriade de högt ställda förväntningarna under VM i norska Östfold. Inledningsvis krossade hon allt motstånd på långdistansloppet där hon vann med över sex minuters marginal. Därefter blev det individuellt VM-guld även på medeldistans innan hon rundade av med en triumf i stafetten – tre VM-guld av tre möjliga!

2.

Armand Duplantis, 19 år, stavhopp (friidrott)

Redan tidigt på säsongen svingade sig ”Mondo” över sex meter och visade att fjolårets EM-guld inte var någon tillfällighet. I Finnkampen på Stadion i Stockholm i slutet på augusti noterades han åter för prick sex meter. Duplantis, som fortfarande är tonåring (fyller 20 år i november), har nu definitivt etablerat sig i världseliten. Notera att VM i friidrott i Doha avgjordes efter att denna film gjordes.

3.

Mattias Falck, 28 år, bordtennis

Mattias har haft en lång karriär där han genom åren alltid har legat på nivån strax under de allra bästa. Men vid VM i Budapest knep han äntligen en individuell medalj i ett globalt mästerskap. Han gick till final i herrsingel, där blev dock kinesen Ma Long för svår. Men Falcks VM-silver är den största svenska pingisframgången på många år.

4.

Frida Karlsson, 20 år, längdskidor

Supertalangen Frida slog igenom internationellt med dunder och brak vid VM i österrikiska Seefeld där hon sensationellt tog tre medaljer, en av varje valör. Det blev guld i stafetten, silver på 10 kilometer klassiskt och brons på tremilen, som avgjordes i den fria stilen. Vid junior-VM i Lahtis tidigare på vintern tog hon individuellt guld både på 5 kilometer fristil och på 15 kilometer klassiskt.

5.

Stina Nilsson, 26 år, längdskidor

De flesta hade räknat bort Stina Nilsson inför VM på grund av den skada hon ådrog sig några veckor innan mästerskapet. Men hon kom till start – och levererade mer än vad någon hade vågat hoppas på. Det blev VM-guld både i den vanliga stafetten och i sprintstafetten (tillsammans med Maja Dahlqvist) samt silver i den individuella sprinttävlingen bakom norskan Majken Caspersen Falla.

6.

Sarah Sjöström, 26 år, simning

Bäst när det gäller – igen! Vid långbane-VM i Gwangju, Sydkorea, satsade ”Super-Sarah” på fem individuella distanser – det blev medalj på samtliga! Sarah tog guld på paraddistansen 50 meter fjäril, därutöver två silver (50 meter fritt och 100 meter fjäril) och två brons (100 och 200 meter fritt). Sarah måste nu betraktas som en av världens bästa kvinnliga simmare genom tiderna.

7.

Daniel Ståhl, 27 år, diskus (friidrott)

I juni slog ”Ståhlmannen” till med ett monsterkast på 71,86 meter vid en tävling i småländska Bottnaryd. Förutom svenskt rekord var det också det längsta kastet i världen på elva år och det fjärde bästa i världen genom tiderna. Under hela säsongen har han visat på en stabil jämnhet med många kast på världsnivå. Notera att VM i friidrott i Doha avgjordes efter att denna film gjordes.

8.

Hanna Öberg, 24 år, skidskytte

Under VM i Östersund bekräftade Hanna att fjolårets OS-guld inte var någon engångsföreteelse. Hon tog VM-guld i distansloppet efter att ha skjutit fyra nollor. Dessutom blev det silver i damstafetten och brons i singelmixedstafetten (ihop med Sebastian Samuelsson). Hanna Öberg blev också årets Victoriastipendiat.