Om de nominerade

1.

Armand Duplantis, 19 år, stav (friidrott)

Vid EM i Berlin slog underbarnet ”Mondo” sitt eget svenska rekord tre gånger på raken och avslutade tävlingen med att fixa nya juniorvärldsrekordet på 6,05 och därmed också ta guld i stavhopp – i det läget var han ännu inte 19 år fyllda. Tidigare på säsongen blev det även guld i junior-VM i Tammerfors.

2.

Frida Hansdotter, 33 år, alpint

Vid den olympiska slalomtävlingen i Pyeongchang fick Frida den efterlängtade fullträffen i ett internationellt mästerskap. Efter att tidigare under karriären tagit flera silver och brons i VM blev det nu äntligen guld. Frida var futtiga fem hundradelar snabbare än schweiziskan Wendy Holdener på silverplatsen.

3.

Charlotte Kalla, 31 år, längdskidor

Den svenska skiddrottningen fortsätter att år efter år vara som allra bäst när det gäller. Vid OS blev det ett guld (15 km skiathlon) och tre silver (10 km fristil, 4x5 km stafett samt sprintstafett). I guldloppet gjorde hon ett ryck cirka tre kilometer från mål, som ingen av konkurrenterna kunde svara på.

4.

Andreas Kramer, 21 år, 800 meter (friidrott)

Löpartalangen från Sävedalen, strax utanför Göteborg, fick sitt stora internationella genombrott när han överraskande knep EM-silvret på 800 meter och samtidigt tangerade sitt eget svenska rekord på 1.45,03. Silvret var den första manliga internationella medaljen på medeldistans sedan Dan Waern tog EM-silver 1958.

5.

Andre Myhrer, 35 år, alpint

35 år gammal krönte Myhrer sin långa och framgångsrika karriär med en olympisk guldmedalj i slalom. Det här var Sveriges första OS-guld i slalom på herrsidan sedan Ingemar Stenmark triumf i Lake Placid 1980. Sedan tidigare har Myhrer bland annat ett OS-brons på meritlistan (Vancouver 2010).

6.

Stina Nilsson, 25 år, längdskidor

De olympiska spelen i Sydkorea blev en stor succé för Stina som åkte hem med fyra medaljer. Hon vann den individuella sprinten i stor stil och avslutade med att ta brons på tremilen. Stina bidrog också till de båda silvermedaljerna på 4x5 km och sprintstafetten (ihop med Charlotte Kalla).

7.

Sarah Sjöström, 25 år, simning

”Super-Sarah” var helt outstanding under långbane-EM, som avgjordes i Glasgow. Som första svenska simmare någonsin vann hon fyra individuella guld i ett internationellt mästerskap: 50 och 100 meter fjäril samt 50 och 100 meter fritt. Sedan hon etablerade sig i världseliten för tio år sedan har hon tagit 21 individuella guld på lång bana i OS, VM och EM.

8.

Hanna Öberg, 23 år, skidskytte

Fullständigt otippad vann Hanna det olympiskt guldet på 15 kilometer individuellt, en av de mest sensationella svenska segrarna i OS-sammanhang genom alla tider. Och nästan lika överraskande var det när Hanna efter en fenomenal slutsträcka såg till att det blågula damstafettlaget tog silver.