September - Ananas
Ananasen är en så kallad ”falsk frukt” som består av ananas-örtens olika ihop-växta bär och blomdelar. Örten är 1 m hög och fruktställningen växer upp ur en bladrosett med långa, sågtandade blad.
Det var Columbus som ”upptäckte” ananasen år 1493 på ön Guadeloupe, men då hade den redan förts dit från Sydamerika. Ananas går att odla i växthus i vårt klimat, men odlas mest i tropikerna och oftast för att säljas som konserver.
På de flesta språk heter det ananas eller något liknande. Ordet kommer från ett sydamerikanskt indianspråk. Men på engelska heter frukten ”pineapple” – ett äldre ord för ”tallkotte” – kan du gissa varför?
Varför är det bra att äta ananas?
Ananas innehåller vitamin C och även kalium och magnesium. Kalium behövs för kroppens nerv- och muskelfunktion samt för att reglera blodtrycket. Magnesium behövs för produktionen av protein, för omsättningen av kalcium och för att nerver och muskler ska fungera.
Vad kan man göra med ananas?
Ananasen har en söt smak som gör att den oftast används som efterrätt eller i fruktsallad.
Ananasens blad har långa fibrer och lämpar sig till att väva med.
oktober - Apelsin
ApelsinApelsinträdet är ett litet träd som är släkt med citron. Bladen är avlånga och spetsiga. Blommorna är kritvita och doftar gott.
Apelsinen kommer ursprungligen från Kina där den odlats i tusentals år. I Europa började man odla apelsiner från 1400-talet. Apelsinen föredrar en tem-peratur kring 25-35 °C och odlas därför mest i varmare länder. Flest apelsiner produceras i Brasilien.
Ordet apelsin betyder ”äpple från kina”. Det engelska och franska ordet för apelsin, ’orange’, har gett upphov till ordet för fruktens färg.
Varför är det bra att äta apelsin?
Vitamin C fungerar som en så kallad antioxidant och behövs bl a för att bygga upp krop-pens brosk- och benvävnad. Det underlättar även upptaget av järn från maten. En vuxen människa får i sig dagsbehovet av vitamin C genom att äta en stor apelsin.
Vad kan man göra med apelsin?
Apelsiner kan pressas till juice och kokas till marmelad. Den kan ge en spännande smak-sättning till choklad. En tradi-tionell julrätt är Ris à la Malta som ibland smaksätts med apelsinsaft. Självklart går det utmärkt att äta apelsinen som den är!
november - Äpple
Äppelträdet är ett fruktträd som har odlats av människor i tusentals år. Det finns mer än 1 000 äppelsorter. Äppelträdet blir 5-12 meter högt och får en yvig krona. Trädet blommar i maj-juni med vita eller rosa blommor. Om blomman pollineras (alltså befruktas av t ex bin och humlor) mognar snart ett äpple som har olika form och färg beroende på äppelsort.
Äppelträdet, som också kallas apel, odlas över stora delar av jorden där klimatet inte är för varmt. I Sverige går det bra att odla äppelträd så långt norrut som till södra Norrland. Äppelproduktion i stor skala förekommer bl a i Skåne och på Gotland.
Varför är det bra att äta äpplen?
Äpplen, särskilt dess skal, innehåller rikligt med C-vitamin, men även t ex kalium som är nödvändigt för att våra muskler och nerver ska fungera.
Vad kan man göra med äpplen?
Äpplen används både i bakning och matlagning. De kan pressas till must eller kokas till mos. Men godast är kanske att äta äpplet som det är, eller vad tycker du?
december - Banan
Bananer växer i klasar på en hög palmliknande växt, som faktiskt är en av världens största örter (och inte ett träd som man kan tro). Växten började odlas i sydöstra Asien under förhistorisk tid. De flesta bananer som vi äter i Sverige kommer från Latinamerika, dit bananen infördes först på 1800-talet. Till Sverige kom de första bananerna år 1909.
Bananerna skördas när de fortfarande är gröna och mognar i efterhand. De växer i klasar på en blomstjälk som kallas stock. Det kan finnas 200 bananer på varje stock, vilket blir ungefär 50 kg frukt. Längst ut på stocken sitter bananblomman, som är röd och liknar en tulpanknopp. Inom botaniken räknas bananen som ett bär.
Varför är det bra att äta bananer?
Banan innehåller en rad olika vitaminer och dessutom mycket kostfiber som är bra för tarmarnas rörelser.
Vad kan man göra med bananer?
Banan äts oftast råa, men i många matkulturer kokas och äts vissa banansorter ungefär som potatis. Bananer kan torkas som chips, eller användas i bakning. Varför inte göra en sockerkaka av några bananer som börjar bli övermogna!
januari - Kiwi
Kiwi är en 8-10 meter hög slingrande buske med stora hjärtformade blad. Växten är en tvåbyggare, som betyder att han- och honblommorna sitter på olika plantor. Frukterna är brungröna och ludna. Fruktköttet är klargrönt och saftigt.
Kiwin började odlas i Kina på 700-ta-let. Först i början av 1900-talet fördes den av missionärer från Kina till Nya Zeeland där den så småningom började kallas kiwi pga fruktens likhet med den Nyzeeländska fågeln med samma namn.
Kina är världens största producent av kiwi och tidigare har frukten kallats ”kinesiskt krusbär”.
Varför är det bra att äta kiwi?
I kiwi finns vitaminet folat. Folat behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar. Då cellbildningen ökar, till exempel då man växer eller är gravid, ökar behovet av folat. Då är det extra viktigt att äta mat som innehåller mycket folat.
Vad kan man göra med kiwi?
Kiwi äts ofta som den är genom att man gröper ur fruktköttet (t ex med en ”kiwi-sked”), men det går faktiskt bra att äta skalet också. Skivad kiwi är populärt som dekoration på t ex tårtor.
februari - Mango
Presenteras 1 februari.
mars - Melon
Presenteras 1 mars.
april - Päron
Presenteras 1 april.
maj - Persika
Presenteras 1 maj.