Säkerhet vid järnväg - Svar


1. Varför är det miljövänligt att åka tåg?

1. Nästan alla tåg drivs med hjälp av elektricitet
X. Tåg drar bara hälften så mycket bensin som en bil
2. Rälsen gör att tågen rullar av sig själv

2. Där vägarna korsade järnvägen fanns förr i tiden grindar som sköttes av en vadå?
1. Rälsvakt
X. Tågvakt
2. Grindvakt

3. Att vistas nära elledningarna vid järnvägen är livsfarligt. Spänningen i ett vanligt vägguttag är 230 volt. Vad är spänningen i järnvägens elledningar?
1. 15000 volt
X. 5000 volt
2. 500 volt

4. Vad kallas det översta lagret med makadam eller grus som ligger runt och under ett järnvägsspår?
1. Rälsfyllning
X. Ballast
2. Spårsten

5. Varje år byggs ett antal järnvägskorsningar om för att minska olycksriskerna. Vilken av följande korsningar är mest trafiksäker?
1. Korsning med ljud och ljus
X. Korsning med bommar
2. Planskild korsning

Vart är vi på väg?

Världsdel – Nordamerika
Land – USA
Antal invånare: 8,6 miljoner. Staden grundades år 1626 och hette till en början New Amsterdam. Det är en av världens största hamnstäder och ligger vid landets östkust. Staden har tagit emot immigranter från hela världen under århundraden. Idag är det en av världens mest mångkulturella städer. Ungefär 1 miljon emigranter från Sverige anlände med båt hit under 1800-talet. Området kring staden är ett centrum för transporter med båt, flyg och tåg. Staden består av de fem stadsdelarna Brooklyn, Queens, Bronx, Staten Island och Manhattan, ön som utgör stadens kärna. Tunnelbanan som öppnades 1904 är idag en av världens största med 472 stationer. Den är det viktigaste kollektiva färdmedlet och används varje dag av nästan 5 miljoner människor.
Stadens centrum är mycket tätbebyggt, men redan 1853 bestämdes att ett område stort som 680 fotbollsplaner skulle fredas från bebyggelse. Parken heter Central Park och har många miljoner besökare varje år. Här kan man paddla kajak, cykla, klättra, åka skridskor och mycket mer. Det finns 21 lekparker och ett zoo. Vart är vi på väg?

1. New York
X. Los Angeles
2. Toronto

Världsdel – Sydamerika
Land – Brasilien
Antal invånare 6,5 miljoner. Staden ligger på östkusten vid Atlanten och är landets andra största stad. Den grundades år 1565. Stadens namn betyder ”Januarifloden” på portugisiska, eftersom de upptäcktsresande från Portugal som anlände den 1 januari 1502 trodde att de hamnat vid en flodmynning. I själva verket var det Guanabarabuktens smala öppning mot havet de såg. Staden anses av många vara en av världens vackraste där den ligger i kanten av bukten, omgiven av flera höga, regnskogklädda bergstoppar.
En av topparna heter Sockertoppen eftersom den ser ut som en sådan. Dit kan man ta sig med linbana. Från den 396 m höga toppen är det fin utsikt över staden. Några vilda regnskogsområden i staden har skyddats som naturreservat. Här finns bland annat världens största urbana skog, alltså ett vilt skogsområde som är omgivet av tätbebyggda områden. Staden är känd över hela världen för sina stränder, bland annat Copacabana. Där hålls varje år ett berömt nyårsparty med miljontals besökare. På stränderna utövas också många sporter, bland annat surfing, strandfotboll och beachvollyboll. Här sysslar man också med capoeira, en dansliknande kampsport som har sitt ursprung i landet. Vart är vi på väg?

1. Rio de Janeiro
X. Lima
2. Buenos Aires

Världsdel – Afrika
Land – Egypten
Antal invånare 9,3 miljoner. Staden som är Afrikas största ligger vid stranden av världens längsta flod, Nilen, nära dess utlopp i Medelhavet. I utkanten av staden ligger några berömda byggnadsverk som är flera tusen år gamla. Staden fanns inte när dessa byggnader uppfördes, men är ändå gammal. De första fynden av bebyggelse kommer från vår tideräknings början. I stadens mest berömda museum finns världens största samling av antika föremål. Museets stolthet är konstföremålen från konungen Tutankhamuns grav. I staden finns många andra fantastiska sevärdheter och besöks av en stor mängd turister. Men tyvärr räknas den även som världens mest förorenade stad. Kairos invånare tvingas andas in luft som är tio gånger mer förorenad än vad som är hälsosamt enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Detta problem försöker landet nu lösa genom ett projekt som har fått nära två miljarder kronor i stöd av Världsbanken. Staden är mycket tätbefolkad och trafiken kan vara kaotisk. Trafikreglerna åtföljs inte alltid och många gånger fler människor dör i trafiken än i Sverige. Men det går åt rätt håll. Genom att delta i FN-programmet ”Årtiondet för trafiksäkerhetsåtgärder 2011-2020” har man bland annat skärpt straffen för trafikbrott, förbättrat vägarna och infört fler drogtester i trafiken. Under en internationell trafiksäkerhetskonferens i Stockholm i februari 2020 fick landet beröm för sina insatser. Vart är vi på väg?

1. Lagos
X. Kinshasa
2. Kairo

Världsdel – Asien
Land – Japan
Antal invånare 9,6 miljoner. Staden är centrum för världens största sammanhängande storstads- och industriregion. Fram till 1868 hette den Edo. Det nuvarande namnet betyder ”Östra huvudstaden”. Det är huvudstaden i ett land som består av omrking 6000 öar i Stilla havet. Landets flagga är vit med en röd fylld cirkel. Flaggan heter ”Hinomaru” på landets språk, vilket betyder ”Solens skiva”. Staden har en välfungerande kollektivtrafik, men det bästa sättet att ta sig fram är kanske ändå att cykla. Men tänk på att cykeln måste vara registrerad på ägarens namn, precis som med en bil. Trafikreglerna för cykel är tuffare än i Sverige. Om man till exempel cyklar med trasiga bromsar, är alkoholpåverkad eller cyklar och pratar i telefon riskerar man flera tusen kronor i böter.
År 2020 var det tänkt att staden skulle vara värd för sommar-OS. På grund av pandemin blev spelen framflyttade till sommaren 2021. I spelens medaljliga kom Sverige på 23 plats med 3 OS-guld. För guldbedrifterna stod diskuskastaren Daniel Ståhl, stavhopparen Armand Duplantis och det svenska ridsportlaget i banhoppning med Malin Baryard Johnsson, Peder Fredricson och Henrik von Eckermann. Landet har satsat stort på vätgasteknik för att komma bort från fossilberoendet. Stadens OS-by byggdes upp som ett exempel på hur allt från bussar och bilar till uppvärmning av hus kan ske med hjälp av vätgas. Gasen tillverkas i världens största anläggning för grön vätgas där den mesta elen kommer från en solcellspark. Vart är vi på väg?

1. Peking
X. Tokyo
2. Bangkok

Världsdel – Europa
Land – Frankrike
Antal invånare 10,2 miljoner. Staden har anor från romersk tid, alltså redan från tiden kring vår tideräknings början. När landet under 1600-talet var en stormakt blev staden ett politiskt och kulturellt centrum i Europa. Staden, som är landets huvudstad, är indelad i 20 stadsdelar som kalla arrondissements. Den förknippas med ett antal världsberömda byggnader, bland annat ett torn, en båge och en katedral. På stadens konstmuseeum kan man beskåda den berömda målningen Mona Lisa som skapades 1503 av Leonardo da Vinci. Landets järnvägsnät ser ut som ett spindelnät med staden i mitten. Här finns sex huvudjärnvägsstationer där 2 miljoner människor dagligen passerar. Landet har varit duktiga på att bygga höghastighetståg som här kallas TGV. Systemet med TGV har kraftigt minskat behovet av flygtrafik. Här finns även världens enda höghastighetsgodståg. Det kör postgods. Stadens tunnelbanenätverk är hela 60 mil långt och räknas som världens längsta. Staden har utsetts till värd för sommar-OS år 2024. Till dess har man satt upp ett mål: alla ska kunna bada i floden Seine som rinner rakt igenom staden. Man hoppas även kunna förlägga simningen för triathleterna till floden. Idag är floden mycket nedsmutsad. För att nå målet behöver man bland annat minska mängden hälsofarliga bakterier, ta hand om dagvatten från olika stadsdelar, stoppa utsläpp från båtar och upprätta ett avancerat system för att övervaka vattenkvaliteten digitalt. Vart är vi på väg?

1. Rom
X. London
2. Paris

Världsdel – Oceanien
Land – Australien
Antal invånare 4,5 miljoner. Staden grundades år 1788 av brittiska kolonisatörer. Platsen användes då som fångläger. Men området var redan bebott sedan länge, minst 30 000 år. Landets ursprungsbefolkning kallas aboriginer. Redan 1770 hade den brittiske sjökaptenen James Cook landstigit på platsen. Med på expeditionen var den svenske Linnélärljungen och botanisten Daniel Solander. Det är på grund av honom som Sydneys hamnområde än idag kallas Botany bay. Staden är inte huvudstad, men den mest folkrika staden i landet som faktiskt är sin egen kontinent. Stadens operahus hör till världens mest kända byggnader. Det ritades av den danske arkitekten Jørn Utzon och invigdes 1973. Det har av Unesco utsetts till världsarv. Landet där staden ligger var först i världen med att införa en lag om att alla cyklister ska bära cykelhjälm. Enligt svensk lag ska alla cyklister under 15 år bära cykelhjälm. Landet är känt för sin ovanliga och rika biologiska mångfald. Kängurun är en av de mest kända djuren. Staden, som ligger på östkusten, är helt omgiven av skogklädda berg, varav många är  naturreservat. Längre norrut längs landets kust ligger Stora barriärrevet. Det består av 2 900 korallrev, är 260 mil långt och väldens största struktur som har byggts av levande organismer. Det är ett av världens mest artrika miljöer. Tyvärr hotas de känsliga korallreven både av klimatförändringar och av föroreningar i havet. Vart är vi på väg?

1. Sydney
X. Wellington
2. Melbourne