Månadens berättelse

September

Berättelse på svenska

Det är en morgon i september och Tuva står som vanligt vid Stora stenen intill gång- och cykelvägen och väntar på Salim och Joppe.  Luften är kylig och sommarlovet känns redan långt borta. En gullig ekorre smiter över vägen och klarar sig precis från att bli påkörd av en bil. Tuva såg att det var Ninas pappa som körde. Han har alltid bråttom när Nina ska till skolan. Han såg nog inte ens ekorren, tänker Tuva. Just då kommer Salim och Joppe. De gör sina hälsningsgester och det ska bli roligt att gå till skolan tillsammans. Tvillingarna Wilma och William cyklar samtidigt förbi och plingar glatt på sina ringklockor.

Kompisarna går alltid samma väg till skolan. De kan sin skolväg och känner sig trygga. En gång fick de i uppgift av sin lärare Petter att kartlägga skolvägen och beskriva om det fanns några platser som kändes otrygga. Barnen tyckte att bilarna brukade köra allt för fort utanför Tuvas hus. De beskrev problemet med hjälp av teckningar och skickade in det till kommunens trafikplanerare. Då sänktes hastighetsgränsen och nu kör faktiskt bilarna mycket lugnare utanför Tuvas hus – i alla fall de flesta!

När de kommer till Torpsnåret – det kallas så för det låg ett torp där för länge sedan – får Tuva syn på ekorren igen. ”Den där gulliga ekorren höll på att bli påkörd av Ninas pappa”, berättar hon. Plötsligt försvinner ekorren in i ett hål i snåret som kompisarna aldrig har sett förut. ”Kom, vi ser vart den tog vägen”, säger Salim. ”Tänk på att skolan börjar snart”, varnar Joppe. De kryper in och märker att det är en ganska rymlig tunnel inuti snåret, och längre in nästan som ett rum. ”Det här skulle kunna bli stället för vår hemliga klubb!”, tycker Tuva. ”Vi kallar oss Korreklubben” efter ekorren vi följde efter, föreslår Joppe, och det tycker Tuva och Salim är ett jättebra namn. Det är halvmörkt och precis lagom spännande. De kryper vidare och snart skymtar de utgången. Men vad märkligt, har gatlyktorna tänts igen?

 

Nästa månadsberättelse ->>

Story in English

Will be published shortly.