Varför är det bra att äta persika?

I persika finns vitamin E. Vitamin E är en antioxidant som bland annat skyddar våra vävnader genom att förhindra att de fleromättade fettsyrorna som bygger upp membranen bryts ner.

Ladda ner: Ladda ner PDF




Persika är ett 4-5 meter högt träd med smala, sågtandade blad. Trädet blommar i maj med rosa blommor. Frukten är saftig, gulröd med en fint hårig yta. Det är en stenfrukt, vilket betyder att fröet är inkapslat i en hård kärna.

Persikan började odlas i Kina på 2000-talet f Kr. Namnet betyder ”persiskt äpple” och kommer sig av att romarna lärde känna frukten i dåvarande Persien.

Persikan produceras närmast i Sydeuropa men kan även odlas i Sverige om den får rätt förutsättningar. En framodlad variant av persika är nektarin, som har blankt och inte luddigt skal.

Vad kan man göra med persika?

Persikan är god att äta som den är, och i konserverad form populär i efterrätter.

Liksom med vissa andra stenfrukter går det att utvinna bittermandelolja ur persikans kärna.