Fakta

Förekommer:
I hela Sverige.

Längd:
20-25 cm + svans.

Föda:
Helst av allt hasselnötter och frön från gran- och tallkottar. Även knoppar, svampar och småkryp.

Ladda ner:
Ladda ner faktabladet som PDF-fil.




Ekorren är en gnagare som finns i alla typer av skogar, men mest i barrskog. Den har rödbrun päls som blir tjockare och mer gråaktig på vintern.
Den yviga svansen används som balansstång och kan även fungera att gömma sig bakom när djuret äter.
Ekorrens släktnamn Sciurus betyder ”den som skuggar sig med sin svans”.
På sommaren bygger ekorren ett klotrunt bo av kvistar att föda upp ungarna i. Honan föder 4-8 ungar som från början är nakna och blinda.
Ekorren trivs i människans närhet och korsar ofta bilvägar. Det gör den till en av de mest utsatta djuren i trafiken. Man räknar med att mellan 20 000 - 30 000 ekorrar blir dödade i trafiken varje år.




Spår

Ekorrens bakfötter är större än framfötterna. Den har långa vassa klor för att kunna greppa trädstammar. På marken förflyttar sig ekorren med språng där bakfötterna hamnar framför framfötterna i spåret.