Fakta

Förekommer:
I hela Sverige.

Längd:
Upp till 3,1 m.

Föda:
Örter, ris, skott och blad från buskar och småträd.

Ladda ner:
Ladda ner faktabladet som PDF-fil.
Älgen är världens största hjortdjur. Den kan bli över 2 meter hög och väga 700 kg. Den förekommer i fuktiga skogsmarker i hela Sverige.

Älgen känns lätt igen på sin storlek, den breda mulen och kroppens brungrå färg. Benen är gråvita och svansen mycket kort. Det är bara tjuren som får horn. Hornen blir större för varje år fram tills tjuren är 5-6 år gammal. Inför parningen på hösten fejar (skaver av) han hornens hud, och tappar sedan hornen under vintern. Nya börjar växa ut tidigt på våren.

Honan föder 1-2 ungar på försommaren. Ungarna följer med mamman och blir bortstötta en tid före nästa kalvning. När kalvarna ska klara sig på egen hand händer det att de förirrar sig till städernas bebyggelse. Sverige är ett av världens älgtätaste länder med omkring 200 000 älgar. Det sker omkring 5 000 trafikolyckor med älg per år, och de flesta inträffar mellan skymning och gryning.
Spår

Älgens klövar består av två långa framtår och två mindre baktår som kallas lättklövar. Älgen kan spreta mycket med tårna för att inte sjunka ner när den går i sank terräng.