Fakta

Förekommer:
I hela Sverige förutom i norra Norrland.

Längd:
67-90 cm.

Föda:
Daggmaskar, ägg, små däggdjur, insekter, sniglar och frukt.

Ladda ner:
Ladda ner faktabladet som PDF-fil.
Grävlingen förekommer i områden med lövskogar och odlad mark, där jorden är tillräckligt mjuk att gräva i. För att vara ett mårddjur har den mycket små öron och kort svans. Den känns igen på sin silvergrå färg och den svartvita ansiktsteckningen. Grävlingen har ett mycket känsligt luktsinne, men ser dåligt.

Grävlingens bo kallas gryt. Det består av ett system av långa gångar och bohålor. De största gryten består av hundratals meter gångar i flera plan. I grytet bor ofta flera grävlingfamiljer tillsammans. Grävlingens ungar föds oftast tidigt på våren. De kan vara mellan 1-4 stycken och är vita till färgen. Ungarna stannar i grytet ända till hösten.

På vintern föredrar grävlingen att sova i grytet, men det händer att den ger sig ut för att leta mat när vädret är milt.

Grävlingen är utsatt i trafiken eftersom den är nattaktiv och svår att upptäcka när den korsar vägar. Varje år dödas ca 30 000 grävlingar i trafiken.
Spår

Grävlingens spår är avlångt och påminner om en liten människofot med fem tår. Grävlingen gräver med framfötterna, vilket syns på spårstämplarna. Framfoten har mycket längre klor!