Fakta

Förekommer:
I hela Sverige.

Storlek:
67-140 cm, plus 5-17 cm lång svans.

Föda:
Främst rådjur, men även t ex harar och skogsfåglar.

Ladda ner:
Ladda ner faktabladet som PDF-fil.




Lodjuret är vårt enda vilda kattdjur. Det har ljust brun päls med mörka fläckar. Benen är långa och tassarna lurviga. Svansen är kort och svart på spetsen. Lodjuret har tofsar på öronen.

Lodjuret trivs i stora skogsområden, gärna med bergig terräng. Det lever i familjegrupper, men jagar ensamt. Honan får mellan 1-5 ungar. Ungarna lär sig jaga av honan som de följer nästan ett år.

Under jakten smyger sig lodjuret på sitt byte. Attacken sker blixtsnabbt från 20-30 meters håll. Misslyckas det ger lodjuret upp direkt och inväntar ett nytt tillfälle.

Lodjuret har extremt bra mörkerseende och är mest aktivt nattetid. Ett 30-tal lodjur blir dödade i trafiken varje år.




Spår

Lodjuret har fyra tår som sitter asymmetriskt. Inga klor syns i spåret - kattdjur drar in klorna när de går. Lurvet kring tassen bildar en liten skål kring spåret i snö.