Fakta

Förekommer:
I hela Sverige utom västra Norrland

Storlek:
20-30 cm

Föda:
Mest insekter, daggmaskar, sniglar och smådjur, t ex ormar, men även frukt och svamp.

Ladda ner: Ladda ner PDF
Igelkotten tillhör en egen djurfamilj som kallas igelkottdjur. Dess rygg är täckt av brunspräckliga taggar, resten av kroppen är täckt av brun päls. Ansiktet är mörkare, nosen är utdragen och öronen är delvis gömda i pälsen. Igelkottens taggar - som egentligen är ombildade hårsstrån - spärras upp när igelkotten rullar ihop sig som en boll.

Igelkotten trivs i parker och trädgårdar, men förekommer också långt ifrån bebyggelse. Den är som mest aktiv under natten. På sommar föder honan 4-6 ungar.

På hösten bygger igelkotten ett bo, t ex under en rishög. Under vintern sover den en djup och långvarig sömn som kallas dvala. Om man har tänkt elda upp en rishög så bör den först flyttas så att eventuella igelkottar hinner vakna och smita iväg.

Eftersom igelkotten trivs nära människor och är aktiv på natten är det tyvärr många som blir överkörda av bilar. Men man tror att ännu fler igelkottar dör naturligt under sin vinterdvala.
Spår

Hittar man spår från igelkott så handlar det kanske oftast om bajset som består av svarta avlånga korvar med rester av insekter i. Igelkotten har en handlik tass med fem kloförsedda tår.