Fakta

Förekommer:
I hela Sverige, men flest arter finns i södra Sverige.

Längd:
Olika stora arter, från 3,5 - 40 cm

Föda:
Insekter

Ladda ner: Ladda ner PDF
En fjärdedel av jordens däggdjur utgörs av fladdermöss. I Sverige förekommer 19 arter. Fladdermössen är den enda däggdjursgrupp som kan flyga aktivt. Vingarna består av ett tunt skinn som spänns av handens förlängda fingrar. Kroppen är täckt av en brunaktig päls.

Fladdermössen ser dåligt men har istället en ovanligt bra hörsel. På sätt och vis ”ser” fladdermössen med öronen. När de jagar insekter ger de ifrån sig pipljud och lyssnar efter ekot som studsar på flygande insekter. På så vis får de en bild av var deras byten finns.

På vintern blir det födobrist i Sverige. Därför sover fladdermössen hela vintern. Genom sömnen, som kallas dvala, kan de spara kroppens energi och behöver inte äta. Fladdermössen parar sig på hösten och får oftast en enda unge på våren. Det är svårt att säga hur många fladdermöss som dödas i trafiken. Men många arter är beroende av ett artrikt kulturlandskap, vilket blir allt mer ovanligt.
Spår

Hittar du avbitna fjärilsvingar på vinden så är det en bra gissning att det bor fladdermöss där. Fladdermöss bor ofta i kolonier i byggnader eller trädhål.