Fakta

Förekommer:
I hela landet, men de flesta uttrar finns i Norra Sverige.
Storlek:
50-100 cm + 28-55 cm lång svans.
Föda:
Helst fisk, men även kräftdjur, groddjur, smådäggdjur och fåglar.
Ladda ner:
Ladda ner faktabladet som PDF-fil.




Uttern är ett stort och smidigt mårddjur som är helt anpassat för ett liv i vatten. Pälsen är brun med en gråvit haklapp. Nosen är bred och öronen små. Svansen är tjock vid basen och avsmalnande. Den har simhud mellan tårna.

Uttern trivs vid fiskrika sjöar och vattendrag. Boet inrättas i en hålighet vid strandkanten. Honan föder 1-5 ungar som lär sig simma vid två månaders ålder. Ungarna följer mamman hela första året.

Utterns revir kan sträcka sig många kilometer längs ett vattendrag. Reviret markeras med spillning och doftmarkering. På vintern ses uttrar ”åka kana” i snön. Detta lekfulla beteende kan också vara ett sätt att doftmarkera.

Uttern var länge illa ute på grund av miljögifter, men populationen har återhämtat sig. Ett 30-tal uttrar dödas öven i trafiken varje år. Särskilda varningsskyltar kan monteras vid platser där uttrar riskerar att bli påkörda.




Spår

I utterns spår ser man fem tår. Om spåret är tydligt ser man även simhuden mellan utterns tår. Framfoten är ganska rund medan bakfoten är mera avlång.