Fakta

Förekommer:
I hela Sverige utom allra längst i norr.

Storlek:
Mankhöjd 65-75 cm.

Föda:
Helst örter och lövträd, men även gräs. Tycker om svamp, särskilt kantareller.

Ladda ner:
Ladda ner faktabladet som PDF-fil.




Rådjuret är Europas minsta hjortdjur. Det förekommer i alla typer av skogsmark, även nära bebyggelse. Honan kallas get, hannen bock och ungen kid.

Pälsen är rödbrun på sommaren, och blir gråbrun på vintern. Undersidan och rumpan är vit. Kidet har vita fläckar på ryggen. Endast bocken har horn. De börjar växa ut på vintern och ramlar av sent på hösten. Rådjuren har ett ljudligt läte som liknar hundars skällande.

Rådjuren går ofta ensamma, men på vintern kan de söka föda tillsammans i större flockar. Parningen sker på sensommaren. Under vintern stannar fosterutvecklingen av, vilket är unikt bland hjortdjur. På försommaren föds 1-4 kid som sedan följer sin mamma i ett år.

Varje år sker över 30 000 trafikolyckor med rådjur i Sverige. De flesta olyckor sker under sensommaren då parningstiden infaller och djuren rör sig extra mycket.




Spår

Rådjurets fot kallas klöv. Spåret består av fotens två framtår. Eftersom foten är så liten skiljs spåret lätt från andra hjortdjur, men är inte lika lätt att skilja från spår av vildsvin!