Fakta

Förekommer:
I mellersta och norra Sverige.

Längd:
I Sverige 130-250 cm.

Föda:
Mest bär och småkryp som myror, men även älg ingår i födan.

Ladda ner: Ladda ner PDF




Brunbjörnen är vårt största rovdjur och världens mest spridda björnart. Den har stort huvud, små ögon och breda fötter med långa klor. Pälsen är tjock och mörk- eller ljusbrun till färgen. En svensk björnhanne väger mellan 100-300 kg, en hona mellan 60-200 kg. I t ex Alaska blir björnarna betydligt större och kallas där Grizzlybjörn.

På sommaren träffas björnarna för att para sig. På hösten skapar björnen en sovplats - ett ide - t ex i en uppgrävd myrstack. Där sover den hela vintern, men det händer att den vaknar om den blir störd. I idet föds även ungarna som kan vara upp till fyra stycken.

Björnar trivs i skogklädda vildmarker långt ifrån bebyggelse. De undviker människor, men det händer att björnar attackerar jägare som har med sig hund. Det är tillåtet att skjuta ett visst antal björnar varje år. Endast en handfull björnar dödas varje år i trafiken.




Spår

Björnspår är stora och liknar inget annat djurspår. Baktassen påminner om en människofot med avtryck efter klorna. Framfoten är mera kort och bred.