Fakta

Förekommer:
I hela Sverige.

Kroppslängd:
75 cm + 40 cm lång svans

Föda:
Mest olika gnagare, men även växter, fisk, fågelägg och as.

Ladda ner:
Ladda ner faktabladet som PDF-fil.
Räven (eller rödräven som den också kallas) är vårt vanligaste vilda hunddjur. Pälsen är rödbrun på ryggen och sidorna och vit på magen, bröstet och halsen. Svansen är lång och yvig med en vit tipp.

Rödräven trivs bäst i skogsmark och jordbruksbygd, men blir allt vanligare i och kring tätorter. Rävfamiljen kan bestå av ett par eller flera vuxna djur som hjälper till med ungarna. Honan föder 2-6 ungar i en lya på våren.

Räven har mycket god hörsel vilket kommer väl till pass när den jagar sorkar som lever under snön på vintern. Räven kan höra exakt var sorken befinner sig. Med ett skutt dyker den ned i snön och fångar sorken. Räven får själv passa sig i områden där det finns kungsörn som gärna tar rävar.

Precis som många andra rovdjur är räven aktiv i gryningen. Därför händer det tyvärr ofta att rävar blir påkörda och omkring 10 000 rävar trafikdödas varje år.
Spår

Precis som alla hunddjur har räven ett symmetriskt tassavtryck med fyra tår. Räven är mycket mindre än vargen och många hundar, vilket syns i spåret.